Wat is Cranio-Sacraal Balancing?

Tijdens een  Cranio Balancing behandeling wordt het lichaam uitgenodigd weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en wordt het zelfherstellend vermogen gestimuleerd. Het soort klachten dat behandeld kan worden is zeer divers.

Bij Cranio balancing worden niet de ziektesymptomen op zichzelf behandeld, maar vindt behandeling plaats van de totale mens als geheel. Er wordt dus niet alleen aandacht aan de klachten besteed, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan.

Cranio Sacraal sessie

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (Sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio-Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio-Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Het Cranio-Sacrale ritme kan veranderen. In de loop van het leven slaat het lichaam allerlei trauma’s op, zowel lichamelijk als emotioneel; angst pijn, woede, verdriet en letsel. Hierdoor raakt het natuurlijke ritme uit balans en kan het niet meer optimaal functioneren.

Tijdens een behandeling  kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpoint perioden waarin het lichaam zich herstelt.

Ook zonder concrete klachten kan een Cranio Balancing behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust en algeheel welbevinden.

Er wordt voornamelijk gewerkt op de schedelbotten en de wervelkolom. Indirect wordt er op het hele lichaam gewerkt omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is door middel van het bindweefsel. Ook de organen, de pezen, de spieren en de botten bewegen mee. Door middel van zachte aanrakingen, een lichte druk op het systeem, wordt contact gemaakt met het Cranio-Sacrale ritme. Het lichaam wordt hierdoor gestimuleerd om spanningen los te laten. Door deze ontspanning krijgt het hersenvocht meer ruimte om door te stromen. Zo worden blokkades opgeheven en ontstaat er in het lichaam meer ruimte en bewegingsvrijheid.

Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan. Deze oorzaken kunnen van puur fysieke aard zijn, maar ook van psychische aard, of een combinatie hiervan.

De Cranio Therapie is ontstaan vanuit de Osteopathie, maar kent vanaf 1985 een explosieve ontwikkeling.

.